Dyrefotografering: Oplev de vilde dyr

At fotografere vilde dyr er både spændende og givende. Du får et indblik i deres verden og muligvis en oplevelse for livet. Fotograf Ruben Soltvedt har været på en spændende rejse til Lofoten, og på vejen var han vidne til både moskusokser, spækhuggere og smukke traner. I denne artikel kan du se nogle af de fantastiske billeder, Ruben tog af dyrelivet. Derudover får du også et par tip, der kan være nyttige, hvis du selv vil ud og fotografere vilde dyr.

Lav research om området og dyrearterne på forhånd

– Jeg skulle faktisk have været på ferie til Dolomitterne i Italien i år, men det blev ændret til Lofoten i sidste øjeblik på grund af Corona, siger Ruben.

Men selvom det ikke blev Dolomitterne i år, behøver det ikke sætte en stopper for at tage virkelig fine billeder af dyrelivet i hjemlandet.

– I løbet af rejsen igennem Norge var jeg på moskusoksesafari i Dovre, og på forhånd fik jeg en masse hjælp og tip fra naturfotograf – og min gode ven – Even Agerup, siger Ruben.

– Even fortalte mig, at moskusokser har 7-8 gange varmere uld end får. På det tidspunkt, hvor jeg var der, var temperaturen omkring 30 grader, og derfor kan moskusoksen være lidt mere aggressiv end normalt. Det er jo godt at vide på forhånd, så du er opmærksom på vigtigheden af ​​at holde ekstra afstand til dyrene, fortsætter han.

Foto: Ruben Soltvedt

Og dette er også Rubens første tip til dyrefotografering: Tal med folk, der kender området og lav lidt research, inden du tager af sted.

– Jeg er også medlem af en del Facebook-grupper, hvor erfaringer om dyrs adfærd, områder og billeder af arterne deles, siger Ruben.

Tag hensyn

Det burde være indlysende, men når man færdes i naturen, er det vigtigt at vise hensyn til de dyr, som lever der. Først og fremmest for ikke at skræmme dyrene, men også fordi det kan hjælpe dig med at tage de flotteste billeder.

– Det er vigtigt at være opmærksom. Sæt gerne kameraet på lydløs lukker, hvis det er muligt, siger Ruben.

Ruben er R01-operatør, hvilket betyder, at han også må fotografere dyreliv med drone.

– Jeg er altid ekstra opmærksom på indstillingerne, når jeg fotograferer med drone. Det er vigtigt ikke at skræmme dyrene. Da jeg fotograferede spækhuggere fra luften, var jeg faktisk ret langt efter dem med dronen, selvom det ser ud som om, jeg er lige over dem, siger han.

Foto: Ruben Soltvedt

Når du tager højde for og sørger for, at fotograferingen sker på dyrenes præmisser, vil det være lettere at komme tættere på de smukke skabninger.

– På vores tur til Lofoten stod vi på land og så på spækhuggerne, men jeg har også været af sted i båd og set dem. Engang da var vi ude i båd i Bergen-området, kom spækhuggerne tæt på os, og de legede og var komfortable. Men det var fordi vi lå helt stille i havet og holdt afstand til dem, siger Ruben.

– Et godt tip til folk, der møder spækhuggere i båd, er ikke at lægge sig bag dem og jage dem. Så bliver de bange og forsvinder.

Oplevelsen, der vakte interessen

Da Ruben var barn, var han vidne til en tragisk sag, hvor en fredet spurvehøg blev skudt af et jagthold. Men det var også denne begivenhed, der startede interessen for vilde dyr – og for at fotografere dem.

– Da jeg var lille, havde vi en hytte i Bergsdalen. En dag vandrede min far og jeg i fjeldet, og jeg havde lånt min mors kamera – et gammelt Canon SLR med film. Pludselig opdagede vi et jagthold, der skød en spurvehøg. Jagtholdet bemærkede, at vi havde set dem og løb i fuld fart. Spurvehøgen lå hårdt såret. Vi ringede til dyrenes beskyttelse, og far var nødt til at dræbe den. Det blev en større politisag, men jagtholdet blev desværre ikke fundet, siger Ruben.

En sådan begivenhed kan opleves som skræmmende for et barn, men Rubens far sørgede for, at fuglen slap for lidelserne, og at Ruben ikke kun blev efterladt med dårlige minder.

– Det var sandsynligvis denne begivenhed, der startede min store interesse for dyreliv – især i Bergsdalen, siger Ruben.

Oplevelser og smukke fotos

Der er mere end én ting, der gør dyrefotografering spændende. Det er hele pakken, ifølge Ruben.

Foto: Ruben Soltvedt

– Det er den samlede oplevelse, der gør det så spændende. Du lærer meget om dyrene, du ser dem i deres naturlige omgivelser, og du kan få taget nogle superfine billeder, siger Ruben.

– Det er virkelig en oplevelse at falde i søvn og vågne op i naturen – i et med vildmarken og dyrelivet, fortsætter han.

Foto: Ruben Soltvedt

Indtil nu har Ruben for det meste fotograferet vilde dyr i Norge, med undtagelse af en tur til Island, hvor han fotograferede fuglelivet.

– En drøm er at få mulighed for at tage billeder af bjørne og ulve – for eksempel i Finland. Det er nok noget, jeg vil gøre, når mine børn er blevet lidt ældre, så de også kan være med, afslutter Ruben.

Tag dine børn med på en spændende fotosafari og oplev dyrelivet. Lad dig inspirere her.