Fotosafari: Lad børnene opdage naturen og dyrelivet

Spændende oplevelser og læring i et? Ja da! Tag børnene med ud i naturen for at opleve plante- og dyrelivet. Der er masser at få øje på, og derfor selvfølgelig også at få taget virkelig fine billeder af.

Fotograf Ruben Soltvedt har tre børn, tvillinger på 8 år og en yngstemand på 4. I løbet af sommeren har de været med på spændende oplevelser i naturen og oplevet dyrelivet på nært hold.

En kærkommen familieaktivitet er at gå ud i naturen – både i lokalområdet og steder, der er lidt længere væk – og opleve dyrelivet og alle de store og små ting, man finder i naturen. Lad dig inspirere til at tage børnene med ud på en sjov og lærerig fotosafari denne sommer!

Lærerig aktivitet

– Mine børn elsker alt, hvad der har med dyr at gøre. Det er jeg virkelig glad for, fordi det er vigtigt at se dyr og natur. Ungerne bliver altid virkelig ivrige, når vi skal ud, siger Ruben.

FOTO: Ruben Soltvedt

At det er lærerigt, er Ruben ikke et øjeblik i tvivl om. Udover at børnene oplever planter og dyr i deres naturlige omgivelser, får de også et indblik i, hvordan vi mennesker kan påvirke naturen – på godt og ondt.

– Det er ikke ofte, jeg gør det, men nogle gange lader jeg børnene få en fridag fra skolen for at tage med mig ud i naturen. Sidste gang var vi af sted for at fotografere søpapegøjer. Bagefter lavede vi en Power Point-præsentation, som børnene kunne præsentere for deres klassekammerater i skolen. Her tog vi også billeder, der viser, hvordan vi mennesker påvirker naturen og dyrelivet. For eksempel at fuglene bygger reder af plast. Så der er en bagside, og jeg synes, det er vigtigt, at børnene lærer om det.

FOTO: Ruben Soltvedt

Ser ting, som vi voksne ikke lægger mærke til

Børn har ofte et lidt andet perspektiv på verden og deres omgivelser, og lægger mærke til de detaljer, vi voksne måske ikke ser.

– Det er dejligt at se, hvor lidt der skal til for at give børnene en ekstrem glæde. For eksempel en fjer, der falder af en fugl. Børnene lægger mærke til det og vil have fjeren med hjem, siger Ruben.

Så måske kan det også hjælpe os voksne til at se detaljer, som vi ellers ikke ville opdage, når vi tager børnene med ud i naturen. Ved at lade børnene fotografere sig selv, kan de udvikle deres kreative sans, mens vi voksne kan få et lille indblik i, hvordan børn ser verden og omgivelserne, og hvad der fremkalder reel glæde.

– I går fortalt en ven, der driver en godkendt vildtplejestation, at der var fundet en natugle på en motorvej. De havde taget uglen med sig for at passe den, indtil den havde fået hele sin fjerdragt igen. Jeg fortalte børnene, at vi kunne få lov til at besøge uglen, og for dem var det som at vinde lotteriet. Så tog jeg børnene med for at hilse på den – de var i ekstase!

FOTO: Ruben Soltvedt

Husk på glæden

Når du er ude på fotosafari med børnene, er der nogle ting, der er vigtige at huske på: Træk den ikke for langt og lyt til børnene.

– Det er vigtigt at høre efter, når de keder sig. Hvis det regner og I er kørt surt i det, er der ingen grund til at trække den for langt. Det er vigtigere, at de holder fast i glæden, og at du ikke gør alt for billedets skyld. Når jeg er alene, kan jeg gå et par ekstra kilometer – og komme lidt ud af min komfortzone for at få taget billedet – men når børnene er med, er det dem, der er vigtigst, siger Ruben.

– Det er heller aldrig dumt at medbringe kakao og slik – og tage sig tid til et par pauser undervejs, afslutter han.

FOTO: Ruben Soltvedt

Nogle sjove udfordringer

Lav nogle opgaver undervejs. For eksempel at tage billeder af så mange ting som muligt, der begynder med et bestemt bogstav, har en speciel farve, kig efter dyr og insekter, blomster og planter. Se på billederne sammen bagefter, og tal om oplevelsen og billederne sammen. Lad børnene vælge deres yndlingsbilleder, som du kan fremkalde eller lave et vægbillede af til børneværelset.