Fototips: Tag billeder, der fortæller en historie

Vi elsker alle den gode historie, der underholder os, får os til at smile og fremkalder gode minder og følelser. Ifølge en gamle vending siger et billede mere end tusind ord. Og med lidt øvelse og en vis opmærksomhed kan dine billeder fortælle præcis den historie, du ønsker at formidle endnu bedre. Et ekstra plus er, at du får en fremragende øvelse i mindfulness, når du er dig og dit kamera.

Hvad får dig til at klikke?

Hvilke situationer er det, der får dig til at finde kameraet frem og forevige det der sker? Det kan være følelsen af ro og skønhed, når du ser aftenlyset krybe varmt og gyldnet ned i horisonten. Det kan være udsigten, der tager pusten fra dig og får dig til at indse, hvor lille du er i det store billede. Det kan være din lille, store pige, der står på vandski for første gang, og som giver dig sommerfugle i maven. Det kan være myrernes ihærdige arbejde, der fascinerer dig. Vær opmærksom på, hvorfor du tænker ”Det hér må jeg tage et billede af”. Når du først ved, hvad der er vigtigt på billedet, er det lettere at fokusere på, hvad historien handler om.

Et billede med mening – giver mening.

Efter ’hvad’ kommer ’hvordan’

Når du har fundet ud af, hvad der er vigtigt i billedet, skal du tænke over, hvordan du skal fotografere det for at fremkalde stemningen. Der er en række sammensætnings- og designkoncepter, som du kan bruge.

  1. Perspektiv (overvej hvilken højde du fotograferer i).
  2. Linjer (se linjerne i dit motiv: bløde linjer, hårde linjer, snoede linjer).
  3. Farver er en stærk formidler af stemning (glade farver, varme farver, kolde farver, rolige farver).
  4. Lyset, der ændrer sig i løbet af dagen (blødt lys i ”den gyldne time” og skarpt lys med hårde skygger midt på dagen).

Bevæg dig rundt

“Hvis dine billeder ikke er gode nok, er du ikke tæt nok på”, sagde Robert Capa, en kendt krigsfotograf. Bevæg dig rundt i området. Kig op, se ned, hvor kommer lyset fra? Er der en lille top, du kan gå op på for at tage et billede? Et godt tip er at fotografere den samme situation fra forskellige vinkler og perspektiver

  1. Totalbilledet, der viser omgivelserne.
  2. Portrætbilledet, der fx viser hvem, der var med på turen.
  3. Nærbilledet, der viser detaljerne.

Billeder af den samme situation fra forskellige vinkler kan blive til en rigtig flot fotocollage, men det kan også bruges i et rigtig fint opslag i din fotobog.

Portrættet

Det er ofte lettere at få gode billeder af mennesker, når de er afslappede og naturlige. Vær opmærksom, når sådanne situationer opstår. Et portræt er bedst, når det fanger noget af personens personlighed. Børn er ofte naturlige og frie i deres kropssprog, voksne kan være lidt mere påtagede, når de opdager kameraet.

Tip: Når du tager billeder af en person, bliver poseringen pænere, hvis personen på billedet lægger mere vægt på det ene ben.