Giraffer og tigre med Arnfinn Johansen
Kan du kort præsentere dig selv og fortælle om din tilknytning til fotografering?
-Jeg er en semiprofessionel naturfotograf, som bor i Lillehammer. Hele verden er mit arbejdsområde, men i de senere år har jeg især fokuseret på Svalbard og Kenya.
I 2017 etablerede Arnfinn Johansen Oltepesi Tented Safari Camp sammen med John Siololo. Det er en safaricamp i Maasai Mara i Kenya med speciale i naturfotografering.
-Jeg er fotoguide for Oltepesi, men også for Africa Geographic og Zoom Fotoresor. Jeg er også medlem af Norske Naturfotografer/NN.
Deltag og gør en god gerning
Kan du fortælle os lidt om historien bag vinderbilledet?
-Vi arbejder meget med silhuetter i Maasai Mara, og guiderne i Oltepesi er særligt gode til at finde egnede steder og situationer til dette. Lyset lige før solopgang eller lige efter solnedgang er særligt godt. Vi fotograferer meget fra et lavt perspektiv. Under denne optagelse ligger jeg på jorden og fotograferer gennem græsset. Det lave perspektiv giver en ekstra dimension, og det slørede græs i kanten af billedet giver også en fin balance i kompositionen.
Vi er nødt til at spørge ... Var det et lykketræf, eller vidste du, at du havde fanget dette øjeblik?
-Det var et lykketræf! De tre giraffer skændtes. Så kastede de deres hoveder rundt og slog hinanden på halsen. Men det var nok mere en legekamp, det virkede ikke helt alvorligt. I situationer som denne fotograferer jeg mere eller mindre kontinuerligt, da det er svært at forudsige, hvad der vil ske, før det er for sent. Men det var et lykketræf, at jeg fik dette billede, hvor den ene giraf er nøjagtigt skjult bag den anden, samtidig med at alle tre står så korrekt.
Selve kampen varede et par minutter, men Johansen siger, at han fotograferede dem i en halv time den morgen.
Kan du fortælle os om din bedste oplevelse som fotograf?
-Jeg har været i Indien ti gange. Men det var først på min sidste tur, at det lykkedes mig at tage det billede, jeg havde forsøgt at tage i mange år. Jeg har mange billeder af bengalske tigre, men ikke fra et ekstremt lavt perspektiv. Målet har været et tigerbillede taget med kameraet helt nede på jorden. Jeg har derfor skabt en kamerarig til denne type fotografering, da det er umuligt at forlade safarikøretøjet, når man arbejder med tigre, som er meget uforudsigelige og ekstremt farlige. Teknisk set har løsningen krævet en masse forsøg og fejl. Desuden er gode fotosituationer med tigre sjældne, hvilket alt i alt har gjort det svært.
På deres sidste rejse til Indien fik Arnfinn den perfekte mulighed: De var det eneste safarikøretøj i et område af Bandhavgarh, de havde stoppet bilen og lyset var perfekt - så kom der en tiger ud af skoven. Arnfinn sænkede forsigtigt kamerariggen ned på jorden, mens det selvsikre dyr styrede direkte mod ham.
-Jeg begyndte straks at filme, og via den eksterne monitor og fjernbetjeningen på riggen kunne jeg styre kameraet og se, hvordan kameraets øjenfokus fungerede. Heldigvis virkede teknikken, og jeg fotograferede uafbrudt, mens jeg hang ud af den åbne jeep med riggen og kameraet på jorden.
-Jeg brugte en 200mm, og til sidst fyldte tigeren hele søgeren! Da den var mindre end ti meter væk og stadig ikke viste tegn på, at den ville stoppe, fik min guide nok! For ikke at løbe nogen risiko kørte vi væk. Efter kort tid forsvandt tigeren også ind i junglen. Det var en fantastisk naturoplevelse, som jeg aldrig glemmer. Derudover var det meget tilfredsstillende endelig at lykkes med det planlagte billede! Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke TigerTracker for at organisere turen og ikke mindst for at stille gode guider til rådighed!
Hvad er dit bedste tip til en nybegynder?
-Jeg kan give mange råd, og det første råd er at arbejde i projekter. Find dig en smal niche, og arbejd længe, planlagt og målrettet. Lær dig arten, lær området at kende, og spørg de lokale!
-Derudover er det vigtigt at se på andres billeder. Det, du har tænkt på, er sandsynligvis blevet gjort før – og meget bedre, end du troede! Så lær af andre fotografer - uden at kopiere dem. Find i stedet dit eget udtryk!
-Sidst, men ikke mindst: Vær ikke tilfreds med det samme! Mange billeder er præget af en god idé, men er ikke færdige. Vær tålmodig og giv ikke op. Gode billeder kræver hårdt arbejde over tid. Det kan tage dage, måneder eller år, før det lykkes!
Hvad bruger du dine billeder til?
-Jeg bruger mine billeder til fotokonkurrencer, udstillinger, foredrag, artikler, salg af tryk, kalendere osv. og levering til bøger/magasiner/aviser. Jeg bruger dem også i regi af Oltepesi Tented Safari Camp, og professionelle fotografer og agenter låner mine billeder til at promovere deres kunders rejser til campen. Derudover bruger jeg billederne aktivt i miljøbeskyttelsesprojekter. Det sker gennem samarbejde med Remembering Wildlife i Storbritannien og Vital Impacts i USA eller gennem initiativer, som Oltepesi støtter, såsom Right To Sight. Det gør fotograferingen særligt meningsfuld og hjælper med at forsvare det, man gør.
Som skandinavisk månedsvinder af CEWE Photo Award vinder Arnfinn Johansen et gavekort på NOK 1.500 til fotoprodukter på cewe.no.
Hvad ser du dig selv gøre med præmien fra CEWE?
-Præmien vil nok blive brugt til print. Jeg er særlig vild med kvaliteten af aluminiumsplade fra CEWE.
Endnu en gang tillykke til denne måneds vinder og tak for interviewet!
Se mere af Arnfinn Johansens arbejde her: