Kontakt kundeservice:
78 79 78 03

Det gyldne snit

Fototips

Det gyldne snit: Sådan tager du det perfekte foto

Emnet billedkomposition har optaget fotografer i generationer: Hvad skal jeg have med i billedet? Og endnu vigtigere: Hvad skal jeg placere hvor?

Du har sikkert hørt om begrebet "det gyldne snit", som anses for at være den vigtigste regel i billedkomposition. Når et billede inddeles efter reglerne i det gyldne snit, fremstår det harmonisk.

Her kan du lære, hvordan du finder det gyldne snit, og hvordan du anvender det i praksis. Den gode nyhed er, at det ikke er så svært! Med en hurtig introduktion vil du snart tage billeder som en professionel - og din næste CEWE FOTOBOG vil se fantastisk ud!

Det gyldne snit kort fortalt

Fyrtårn med linjer, der viser det gyldne snit
Det gyldne snit er det klassiske proportionale forhold inden for fotografi.

Denne regel for billedkomposition har eksisteret siden antikken og er blevet brugt i kunst og arkitektur lige siden. For fotografer er det gyldne snit et værktøj, der hjælper med den bedst mulige opdeling og komposition af billedet.

Vi mennesker synes normalt, at fotografier med en god komposition er harmoniske og behagelige at se på. Det gyldne snit opdeler billedet i tre dele, både horisontalt og vertikalt, hvor de tre dele i midten (horisontalt og vertikalt) er lidt mindre end de ydre dele. Det skal med andre ord ikke inddeles i 9 lige store dele, som mange tror. Placer derefter motivet i billedet på skæringspunkterne mellem disse linjer.

Husk også på dette: Det gyldne snit er ikke en regel, du skal følge slavisk. At komponere billeder efter det gyldne snit er som regel en fordel, men nogle motiver kommer først til deres ret, når du bevidst bryder reglen! Prøv dig altid frem.

Vil du have flere tips til dine billeder? Se vores 6 bedste tips til mobilbilleder.

Sådan bruger du det gyldne snit

Blomst med røde linjer, der viser det gyldne snit over billedet
Blomsten er placeret i et af skæringspunkterne mellem det gyldne snits linjer.

De fleste digitalkameraer og mobiltelefoner har et valgfrit gitter, som du kan aktivere, så du kan være opmærksom på billedets komposition, mens du tager billeder. Denne indstilling kaldes ofte 'gitter'. Navnet og den måde, det vises på, kan dog variere: Nogle inddeler billedet i lige store tredjedele, andre i henhold til det gyldne snit.

Dit hovedmotiv skal placeres i et af skæringspunkterne mellem linjerne, som blomsten i eksemplet her. Det er ligegyldigt, om du arrangerer linjerne til venstre eller højre, op eller ned. Hvis horisonten er synlig i billedet, skal den helst løbe langs en af de vandrette linjer og ikke i midten. Du bestemmer selv, om himlen skal fylde to tredjedele af billedet, eller om jorden skal gøre det.

Tip: Hvis gitteret på dit kamera deler billedet i 9 lige store dele, så prøv at huske at placere motivet lidt længere inde end den midterste rude for at ramme det gyldne snit.

Brug dine bedste billeder i en coffe table-fotobog!

Sådan beregner du det gyldne snit

Princippet om det gyldne snit går ud på at opdele et billede i dele baseret på forholdet 1:1,618. Det betyder, at du kan opdele billedet vandret og lodret for at skabe et gitter, hvor forholdet mellem den korte og den lange side er 1:1,618 på alle fire kanter.

For at bruge det gyldne snit i fotografering med et billede, der f.eks. er 2.000 pixels bredt, skal du starte med at dividere bredden med 1,618 for at finde forholdet for højden. Det giver dig en højde på ca. 1236 pixels. Tegn derefter en lodret linje 1236 pixels ind fra hver side. Lav derefter den samme beregning for billedets højde, og lav to vandrette linjer. Dette skaber et gitter, hvor komponenterne er proportionale med det gyldne snit. Placer de vigtige elementer i billedet langs disse linjer eller i skæringspunkterne for at skabe et harmonisk og visuelt tiltalende fotografi.

Det gyldne snit: Fibonacci-spiral

En konkylie, der ligger med vrangen ud på sand
Naturen kan også godt lide at opdele ting efter det gyldne snit - en konkylie er en perfekt Fibonacci-spiral.

En anden variation af det gyldne snit er den såkaldte Fibonacci-spiral eller "den gyldne spiral". Den giver en lidt anden sammensætning end det gyldne snit, så du kan prøve dig frem og se, hvad du bedst kan lide.

Du kan bruge Fibonacci-spiralen ved at tage et rektangel med et størrelsesforhold på 1:1,618 (det gyldne snit). Rektanglet deles derefter i et kvadrat og et lignende rektangel. Dette mindre rektangel deles på samme måde med et kvadrat og et nyt rektangel. Og sådan fortsætter det, indtil du har 9 dele. I hvert kvadrat tegner du en kvart cirkel, som så danner den gyldne spiral.

Den gyldne spiral er nyttig, hvis du skal beskære et billede og er usikker på kompositionen. Når du redigerer dit billede på din pc, kan du tilføje en gennemsigtig PNG af Fibonacci-spiralen, når du beskærer, som f.eks. denne: Fibonacci-spiral. På den måde kan du opnå meget harmoniske billedkompositioner.

En kvinde med en Fibonacci-spiral tegnet over billedet for at vise, at øjet er placeret i det gyldne snit
De buede linjer i en Fibonacci-spiral giver god information om, hvor man skal placere motivets hovedfokus.

Vi ønsker dig masser af sjov og succes med din fotografering. Måske har du allerede brugt det gyldne snit i dine billeder? Præsenter dine mesterværker som et storslået vægbillede eller i en fotokalender.

Måske er du også interesseret i dette?

Velkomstfordel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 20% på din første ordre

Læs om:

  • Kreative tips og idéer til gaver
  • Fototips og spændende produktnyheder
  • Sjove fotokonkurrencer
  • Vores nyhedsbrev og hjemmeside er fyldt med inspiration
  • Benyt muligheden og lav hurtigt flotte, personlige gaver
* Du modtager værdikoden, når du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Koden kan bruges på hele din første ordre af fotoprodukter, men ikke flere gange. Koden kan ikke bruges på vores CEWE Fotostationer og ekspresbilleder. Der tillægges grundpris og porto. Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik, som du kan læse mere om nederst på siden. Du kan til hver en tid afmelde dig igen via linket i nyhedsbrevet.

Din tilmelding…

mangler kun ét klik

Af sikkerhedsmæssige årsager vil du snarest modtage en bekræftelsesmail fra os. Klik på linket i mailen for at bekræfte din tilmelding og for at kunne gøre brug af velkomstfordelene.

Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet. Det gør du ved at klikke på linket for afmelding nederst i nyhedsbrevet eller i ”Min konto”.

Vi beklager

Der er desværre opstået en fejl

Vi kunne desværre ikke melde dig til vores newsletter. Prøv igen senere.