Kontakt kundeservice:
78 79 78 03

Den ultimative guide til bedre selfies

Hvordan tager kendisser og influencers gang på gang flotte selfies? Vi deler alle hemmelighederne med dig, så du kan blive en sand selfiequeen eller -king og tage perfekte selfies hver gang

Siden 1839, hvor amatørkemikeren og fotografientusiasten Robert Cornelius fotograferede sig selv i familiens lampebutik, hvor han satte kameraet op og løb ind i billedet, og frem til i dag, har selfiegenren udviklet sig helt enormt. Nu har alle et kamera, og det er nemt at dokumentere alle aspekter af livet. Her får du 15 tips til, hvordan dine selfies kan gå fra gennemsnitlige til helt fantastiske!

Hvad betyder selfie?

En selfie er et billede, du tager af dig selv, ofte med en mobiltelefon eller et webkamera, og efterfølgende deler på sociale medier. En selfie er et øjebliksbillede, der ser tilfældigt ud og ofte bliver taget ved, at den, der fotograferer, holder mobilen i armslængde. Der kan godt være flere personer med på samme selfie - så længe en af personerne på billedet tager det, bliver det defineret som en selfie.

1. Se ind i kameraet

Måske det allervigtigste, når du tager en selfie: Se ind i kameraet! Der findes selvfølgelig gode eksempler på flotte selfies, hvor personen ikke ser ind i kameraet. Men selv i vores digitale tidsalder søger vi en menneskelig kobling til andre mennesker gennem øjnene, som skaber en relation mellem os og dem. Så skal du bare tage ét tip med herfra, så husk at se ind i kameraet, hvis du ønsker en selfie, som folk vil synes godt om.

Hvad enten du prøver teknikken med at forføre kameraet med øjnene eller tænker på et øjeblik lige før, du skal til at grine, skal du forsøge at gøre dit blik blødere og vise følelser i dit udtryk. En god selfie skaber kontakt mellem dig og den, som ser på dig, så dette tip er alfa og omega.

Mangler du flere tips til at tage flotte billeder? Se alle vores fototips.

2. Den rette vinkel

Måske ved du allerede dette, men en god selfie tager du i en vinkel lidt på skrå ovenfra og ned. Det giver dig en meget mere flatterende vinkel end at tage billedet lige forfra. Dit ansigt ser smallere ud, du mister dobbelthagen, og dine øjne bliver fremhævet, fordi de er tættere på kameraet end f.eks. næsen. Der er nemlig ikke noget i vejen med dit nydelige ansigt. Men en kameralinse er rund og for at få plads til hele dig i billedet, er der ofte en ganske vid vinkel på kameralinsen. Vinklen gør, at det, som er i midten af linsen, bliver forstørret med det resultat, at din næse bliver forvrænget og ser både fladere og større ud. Det er et look, de færreste ønsker sig!

Den vinkel, du holder kameraet i, er vigtig. Pas på at armen ikke kommer med i din selfie – du løser det ved at flytte armen lidt ud mod siden. Du kan også bruge en selfie stang. Selv om det er ovenfra og ned, der er guldstandarden indenfor gode selfies, så kan et lavere perspektiv også give spændende billeder. Leg med perspektivet og se hvad der klæder dig bedst! Husk at de fleste kameraer har en nærgrænse, også mobilkamera. Går du tættere på end nærgrænsen, vil billedet blive uskarpt og forvrænget.

3. Godt lys

Et nemt hack til at skyde næsten ethvert billede – ikke bare selfies – er nok lys! Vi skal ikke gå igennem det tekniske omkring dette, men er der for lidt lys til din selfie, vil dine billeder potentielt blive uskarpe og grynede. Og det er ikke muligt at redde i redigeringen bagefter, uanset hvor meget du prøver.

Bedre fotolys. Vidste du at der er bedre fotolys på en overskyet dag end på en solrig dag? På en overskyet dag er lyset blødere, og de hårde skygger, som opstår ved meget sol, forsvinder.

Den bedste tid på dagen at fotografere udenfor er lige efter solopgang og lige før solnedgang, den såkaldte gyldne time. Tager du billeder midt på dagen, får du hårde skygger under øjnene og hagen. På disse tidspunkter er det smart at tage billeder i skygge for at undgå de hårde og uflatterende skygger, som solen skaber. Du får også godt selfielys ved at stå i nærheden af et vindue og vende dig med ansigtet mod lyset evt. lidt på skrå. Stå ikke med ryggen mod solen, for så ender du som en silhuet. Det kan også være smukt, men det er sjældent det resultat, vi ønsker os, når vi vil tage en god selfie. Et hvidt ark under hagen – men udenfor billedet – vil også reducere skygger og minimere effekten af dobbelthage.

Se hvordan du tager spændende selvportrætter!

4. Smil naturligt

Den kommentar de fleste professionelle portrætfotografer får af sine kunder er: ”Jeg er ikke fotogen.” Det er ikke rigtigt. De fleste formår at finde vinkler, poseringer og ansigtsudtryk, som er flatterende. Du skal bare kende trickene! Dette tip er nok det mest underkommunikerede: Det er altid bedst at prøve at smile naturligt og være sig selv. Det er jo sådan folk kender dig bedst, og det vil også være de billeder, de synes bedst om.

Øv dig ved at tage en hel masse selfies og bliv ved, til du finder dit mest naturlige, fotogene smil. Prøv dig frem ved at bevæge læberne på forskellige måder, åben munden lidt og træk vejret ind, løft mundvigene forsigtigt, smil med tænder eller med munden igen. Hvad føles mest som dig, og hvad kan du genskabe uden at se dig selv i spejlet? Du kan også tænke på noget sjovt eller hyggeligt – så kommer det naturlige smil ofte frem.

Blinker du altid eller kæmper du med stærkt lys? Luk øjnene og tæl til tre. Midt imellem to og tre åbner du øjnene, og så trykker du på udløserknappen. Husk bare at blive ved med at smile, mens øjnene er lukkede. De bedste udtryk er dem, hvor du undgår et stift blik, der er blevet holdt al for længe.

Ordet 'selfie'

Vidste du at ordet ’selfie’ første gang blev brugt skriftligt i 2002, da australske Nathan Hope faldt og slog sin læbe på din vens 21-års fødselsdag. Han postede et billede med kommentaren: ”Sorry about the focus, it was a selfie.” Ordet blev optaget i Oxford Dictionary i 2013 og ’selfie’ blev Word of the Year i 2014. 21. juni er World Selfie Day.

5. Hvad er din gode side?

De fleste har en side af ansigtet, som de foretrækker, den såkaldte ”gode side”. Hvilken side er din favorit? Når du har fundet den side af ansigtet, du bedst kan lide, så prøv at tage dine selfies fra den vinkel. Det kan spare dig meget tid og mange frustrationer, da chancen for, at du vil kunne lide resultatet, er meget større. Ofte er det også smart at rette sig op i ryggen og vride overkroppen lidt på skrå for at få en mere flatterende vinkel på skuldrene.

Tips: Ved at skubbe hagen lidt fremover fjerner du dobbelthage. Det føles mærkeligt, men ser godt ud på en selfie.

6. Vær opmærksom på baggrunden

Din baggrund bør være neutral eller interessant, men samtidig ikke tage al opmærksomheden fra dig i billedet. Positionér dig selv i billedet og tænk på linjerne. En klassisk fejl er, at der stikker træer ud af dit hoved, eller at du har en anden udvækst, som ikke tilhører din krop. Farvestærke baggrunde påvirker billedet og måske også farverne i dit ansigt. Øjet søger altid mod store objekter i billedet samt lyse punkter, så tag højde for det når du komponerer din selfie.

Fremkald dine portrætfotos hos CEWE.

7. Vær selvsikker

Lad din indre konge eller dronning skinne. Du er fantastisk, og du fortjener at have et billede, som også viser det! Lige før du tager selfien, så prøv at sige ”yes” eller ”yass” indeni dit hoved, så kommer din selvtillid frem på billedet. Det er altid en god idé at booste egoet lidt, inden du skal fotografere. Prøv at give dig selv komplimenter i spejlet og stå stabilt med begge ben i gulvet, eller spil musik som får dig i godt humør. Du mærker hurtigt, hvad der fungerer for dig. Skam og selvbevidsthed passer nemlig ikke sammen med gode selfies. Du er unik og flot, som du er, og nu skal du tro på det!

Sæt din flotteste selfie på et nyt mobilcover!

8. Prøv portrættilstand til din selfie

Portrættilstand er en indstilling i kameraet på din smartphone, som fokuserer på personen i billedet og gør baggrunden uskarp. Det giver portrættet et professionelt look. Prøv dig også frem med de andre tilstande som naturligt lys, studielys eller konturlys, som du finder nederst på mobilen i portrættilstand på iPhone.

Få tips til at tage bedre mobilbilleder her.

9. Blitz eller ikke blitz

Har du aktiveret blitzen på dit kamera? Nogle gange kan det hjælpe din selfie, specielt i overgangslys, eller hvis du er et sted, der er meget mørkt. I de fleste andre tilfælde gør blitzen dog mere skade end gavn. Ofte vil du opleve, at du får røde øjne og bleg og livløs hud, og det er meget vanskeligt at redde med redigering efterfølgende. Vores generelle tip er at i 9 ud af 10 tilfælde: Lad være med at bruge blitz!

Tips: Skal du bruge blitz? Frontkamera-blitzen på Snapchat giver et blødere lys end kamera-appen på din smartphone.

10. Brug værktøj som gør arbejdet lettere f.eks. en selfie stang

En af de største udfordringer med selfies er, at du kan få uskarpe billeder, hvis du ikke formår at holde kameraet stabilt nok. Her kan et par værktøjer hjælpe dig med at tage en hel skarp selfie.

En selfie stang vil både kunne løse udfordringerne med uskarphed og nærgrænse, som bliver nævnt i tip 2. Du synes måske, at en selfie stang er sååå 2014. Men der er en god grund til, at stængerne blev meget populære, og det er, at de fungerer glimrende til formålet – at tage en god selfie!

Du kan også tage billeder med volumeknappen på siden af telefonen eller bruge dine hovedtelefoner som fjernstyring ved at trykke på volumeknappen på ledningen, hvis dette hjælper dig med at få bedre selfies. Skal du lidt længere væk, så kan du tage billeder via timeren i kameraet og vælge enten 3 eller 10 sekunders nedtælling.

Synes du billederne bliver uskarpe, så prøv at vende kameraet. Du har ikke lige god kontrol med udsnittet, men frontkameraet har dårligere opløsning end kameraet på bagsiden. Du vil derfor få bedre selfies ved at vende telefonen. Har du svært ved at pege kameraet rigtigt, kan du øve dig ved at stå mod et spejl, når du fotograferer. Så kan du se skærmen via spejlet, og på den måde kan du nemt justere mobilen, så billedet bliver rigtigt.

Det bør du gøre, efter du har taget selfien

At tage billedet er den første del af arbejdet. De tre næste punkter hjælper dig med at komme helt i mål om at få den perfekte selfie.

11. Komposition og beskæring af din selfie

Nu har du taget en selfie, du er tilfreds med. Så er det bare at poste derudaf eller hvad? Tja… Vi har et par tips, som kan ændre din selfie fra god til endnu bedre.

Det første tip handler om billedets komposition. Den nemmeste måde at arbejde med komposition på er ved at være bevidst om rule of thirds. Denne regel siger, at et billede bliver mere interessant, hvis det bliver delt i tre, både horisontalt og vertikalt. De områder i dit foto, der er interessante, sørger du for at placere i linjernes skæringspunkter. Kompliceret? Nej da, for din smartphone kan hjælpe dig! Gå ind i indstillinger på din mobil, find ‘kamera’ og aktivér net. Så dukker der små linjer op på skærmen, som du kan styre efter, når du fotograferer.

Ved at placere dit ansigt enten i øverste højre eller øverste venstre hjørne, får du et mere appellerende billede, end hvis du placerer dig selv i midten, som om du tager et pasbillede. Sidder kompositionen ikke 100% i skabet med det samme, så beskær hellere billedet bagefter end at tage et nyt. Det vil løfte din selfie en hel del. Ved at strække armen ud, så langt som du kan – eller bruge en selfie stang – og evt. zoome lidt ind, vil dine proportioner være mere normale. Det gør også baggrunden mindre fremtrædende.

12. Redigering

Det enkle er ofte det bedste, også når det kommer til redigering. Ofte er det en lille justering af eksponering, kontrast og skarphed, der skal til for at få din selfie til virkelig at springe i øjnene. Du skal bare være forsigtig med ikke at overdrive skarpheden. For meget ser unaturligt ud, og det vil også fremhæve elementer, du måske ikke vil vise som rynker, bumser eller fine linjer.

Der er mange meninger om brug af filtre og apps, som ændrer ansigtstræk og glatter huden ud. Det kan virke flatterende og gøre, at du kommer tættere på ”idealet”, men vi synes ofte, at et naturligt look er det pæneste. Det er jo også det, alle andre ser, når de ser dig i det virkelige liv. Find ud af hvad du foretrækker, vælg en stil og hold dig til den. Det giver de mest sammenhængende fotos, hvis du tager en hel serie eller tager flere selfies på et senere tidspunkt.

13. Upload dine billeder til CEWE myPhotos

Du må ikke glemme at gemme dine bedste billeder, når du først har taget dem, så dine selfies er i god behold, selvom du mister din telefon eller ved et uheld kommer til at slette billederne. Leder du efter et sikkert sted at gemme dine fotos i skyen, så prøv CEWE myPhotos. Du får 15GB lagringsplads gratis. Dine billeder er altid tilgængelige uanset hvor du er, også selvom du ikke bruger vores fotoprogram eller foto app CEWE FOTOVERDEN – hvilket vi naturligvis anbefaler, at du gør!

Nogle af fordelene ved at bruge CEWE myPhotos til at opbevare dine billeder er, at du blandt andet får automatisk sortering af dine fotos i tidsmæssig kronologisk rækkefølge, har mulighed for at sortere billederne med stjernerangering og kan oprette individuelle album, alt sammen på en intuitiv brugergrænseflade. Alle projekter, du skaber via CEWEs applikationer på skrivebordet, online eller på mobilen, er tilgængelige på alle tidspunkter, så du kan arbejde med dine fotoprodukter, lige når det passer dig.

Du har ikke pligt til at købe produkter, men hvis du ønsker at bestille nogle fotoprodukter med dine billeder på, har du mulighed for at bestille CEWE fotoprodukter direkte via vores fotoprogram, app, online eller CEWE fotostationer. CEWE myPhotos opbevarer dine billeder efter europæiske databeskyttelsesregler i kontrollerede og certificerede datacentre. Du får krypteret upload af fotos via https, og via et link kan du oprette sikker deling med familie og venner med valgmuligheder som passwordbeskyttelse og tidsbegrænsning.

Opret gratis konto på CEWE myPhotos her.

14. Find inspiration til flotte selfies

Er du helt på bar bund i forhold til, hvordan du skal tage en selfie, så findes der heldigvis andre, du kan lade dig inspirere af. Brug hatte, kasketter, solbriller eller andre rekvisitter for at gøre din selfie anderledes. Tag et kig på kendisser, influencers eller andre personer, der er gode til at portrættere sig selv og analysér, hvad de gør, og hvorfor du synes godt om det. Læg mærke til hvad de har på, hvilken vinkel de fotograferer fra, hvilken makeup de har på, komposition, baggrund og lyssætning. Du kan lære meget ved at efterligne dem, som gør det godt. Bare husk at gøre det til dit eget. Det er pinligt for både dig og dem, hvis du kopierer deres udtryk 1-1. Kender du ingen gode selfietagere, så søg på #selfie på Instagram og få gode selfie tips.

15. Øvelse gør selfiemester

Kim Kardashian er kendt for sine mange spektakulære selfies, men hvor mange tager hun, før hun er tilfreds? I 2016 indrømmede Kim Kardashian, at hun havde taget 6000 selfies på en fire dages ferie. Det er ca. 1500 om dagen. Vi anbefaler ikke, at du stræber efter at nå samme niveau som Kim Kardashian, men faktum er, at du bliver bedre, når du øver dig. Jo flere selfies du tager, jo bedre bliver du, og snart vil du knipse flotte selfies uden at blinke.

Tips: Synes du stadig, at det er svært at få den perfekte selfie frem på dit kamera? Sæt kameraet på video og posér derudaf. Derefter kan du screenshotte de dele af videoen, du bedst kan lide.

PS: Vidste du at en af grundene til, at du bliver utilfreds med dine selfies kan være, at billederne viser noget andet end det, du plejer at se i spejlet. Det er derfor uvant for dig at se dig selv på den måde. En trøst – eller ikke – er, at resultatet er sådan alle andre ser dig. Din selfie ser måske forkert ud for dig, men du fremstår rigtig i alle andres øjne.

Vi håber, du har fundet nogle selfie tips, som gav dig et par aha-øjeblikke, og som kan hjælpe dig i din fremtidige selfiefotografering. Er du på udkig efter produkter, du kan sætte dit flotte ansigt på, så kan vi også hjælpe dig med det! Se for eksempel vores fotobøger, vægbilleder og fotogaver. Held og lykke!

Sådan bruger du dine selfies i fotoprodukter

Lad ikke kun dine selfie leve online, men brug dem i fine, søde og sjove fotoprodukter

Velkomstfordel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 20% på CEWE FOTOBOG, vægbilleder og kort og invitationer

Læs om:

  • Unikt tilbud på dit første køb af CEWE FOTOBOG, vægbilleder og kort og invitationer
  • Kreative tips og idéer til gaver
  • Fototips og spændende produktnyheder
  • Sjove fotokonkurrencer
  • Vores nyhedsbrev og hjemmeside er fyldt med inspiration
  • Benyt muligheden og lav hurtigt flotte, personlige gaver
* Du modtager værdikoderne, når du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Koderne gælder til din første ordre af CEWE FOTOBOG, vægbilleder og kort og invitationer. Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik, som du kan læse mere om nederst på siden. Du kan til hver en tid afmelde dig igen via linket i nyhedsbrevet.

Din tilmelding…

mangler kun ét klik

Af sikkerhedsmæssige årsager vil du snarest modtage en bekræftelsesmail fra os. Klik på linket i mailen for at bekræfte din tilmelding og for at kunne gøre brug af velkomstfordelene.

Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet. Det gør du ved at klikke på linket for afmelding nederst i nyhedsbrevet eller i ”Min konto”.

Vi beklager

Der er desværre opstået en fejl

Vi kunne desværre ikke melde dig til vores newsletter. Prøv igen senere.